Календар подій

Всесвітній день здорового харчування

Треба їсти не те, що є,

а те, що потрібно їсти.

Артур Шопенгауер

 16 жовтня щорічно відзначається Всесвітній день здoрoвoгo харчування.

 Вчені підрахували, що за 70 років життя людина з’їдає приблизно :8 тонн хлібобулочних виробів, 10-12 тонн картоплі, 6 - 7 тонн м’яса і риби, 10 - 12 тисяч яєць, 10 - 14 тисяч літрів молока. На приймання їжі людина витрачає 6 років життя!   

 Останнi роки людство втратило iнстинкт до здорового  та  збалансованого харчування подарований їй природою. Внаслiдок порушення людиною природного порядку прийому їжi та натуральних напоїв, а також потурання нею своїм гастрономiчним слабостям  i  пристрастям, наш вулицi  заполонили  люди, що мають зайву вагу тiла, а самi люди отримали супутнi цьому негативнi проблеми свого здоров`я,  такi як задишка, сердечно-судиннi захворювання, хвороби суглобiв та багато iншого.                                              

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 80% усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% — безпосередньо.  Всі ми знаємо, що цукор – це «біла смерть», а смажена-пересмажена їжа містить канцерогени. А солодка вода з бульбашками – «суцільна хімія»,  у «крабових паличках» крабів немає,  у чіпсах – від картоплі залишилась тільки одна назва. Кожного рази ми обіцяємо собі, що: «Все! Терміново треба щось робити….пора зайнятись собою!»…..і.. знову на вечерю замовляємо піцу або фаст-фуд і непомітно уминаємо її під час перегляду фільму.. а потім, каючись, починаємо все спочатку? Чому сила шкідливих звичок бере гору над єдиним і правильним рішенням – жити здоровим життям? Кожен із нас – унікальний, ми маємо те, чому немає ціни – наше життя і здоров’я. І сьогодні, і завтра, і все життя можна прожити, залишаючись здоровим і красивим.

 I почати треба iз здорового харчування. Бо це не тільки гарне самопочуття, позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але і любов, і повага до себе, це прагнення до здорового та довгого життя.

 

Десять рекомендацій Всесвітньої гастроентерологічної організації щодо здорового харчування :

1. Їсти менше, але частіше: краще їсти 5 разів у меншій кількості, аніж багато їжі 2-3 рази на день.

2. Вживати волоконний білок в їжу, споживаючи фрукти та овочі 5 разів на день, та збільшити споживання злаків або бобів.

3. Збільшити вживання риби до 3-5 разів на тиждень.

4. Зменшити споживання жирів та смаженої їжі.

5. Вживати ферментовані молочні продукти, які сприяють покращенню травлення.

6. Вибирати м'ясо переважно з низькою кількістю жирів, таке, як м'ясо курки, індички, кролика або тонкі шматки яловичини чи баранини.

7. Збільшити споживання води — 2 літри питної води на день, водночас зменшуючи споживання кавових, алкогольних напоїв, а також напоїв, що містять велику кількість цукру.

8. Повільно пережовувати та ковтати їжу.

9. Дотримуватись здорового способу життя, включаючи щоденні фізичні навантаження, та утриматись від куріння.

10. Підтримувати здорову вагу тіла; люди з надлишковою вагою частіше страждають від розладу травлення.

 

Щоденний свідомий вибір продуктів харчування, бережливе ставлення до резервів власного організму, активний спосіб життя, допоможе нам покращити власне здоров’я та присвятити життя улюбленій справі.

 Народна мудр i сть «Смачну їжу віддай ворогові - сам з'їж корисну»    актуальна і в наш час.

 Правильно харчуйтеся і будьте здорові!

Go to top