Китайський Новий рік - Чунь цзе, що значить Свято весни, є для китайців самим головним святом, його відзначають вже більше двох тисяч років. Воно приходиться на перший новий місяць першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого. З введенням григоріанського календаря це свято почали називати „святом весни”, щоб відділити його від Нового року за західним стилем. У побуті Чунь цзе називається „Нянь” (нянь - значить "рік").
Китайці надзвичайно серйозно ставляться до цієї події, і ледь не в кожному домі напередодні свята звучить давня китайська легенда про страшного Няня…
Святування Китайського нового року дуже ритуалізоване і оточене безліччю звичаїв. Підготовка до цього свята включає в себе не тільки приготування смачних страв, але й очищення в переносному і буквальному сенсах, прощання з усім поганим, що було в минулому році.
Наприклад, викидання непотрібних речей під час передноворічного прибирання символізує позбавлення від всього, що тягне назад; роздача боргів дозволяє увійти в новий рік без зайвого вантажу. У новорічну ніч прийнято відкривати всі вікна і двері, щоб рік, що минає не затримувався. Традиція не спати протягом всієї новорічної ночі, ймовірно, прийшла до Європи, з Китаю, де прийнято оберігати свій будинок і місто від чудовиська, за легендою, що приходить тільки в цю ніч. Древнє чудовисько можна відлякати за допомогою червоного кольору, запалюючи феєрверки, підриваючи хлопавки, і влаштовуючи гучні театралізовані вистави. Роль новорічної ялинки в Китаї грає Дерево Світу, яке прикрашають гірляндами, ліхтарями і живими квітами.
Головний колір китайського Нового року - червоний - символізує життя і початок весни. Не дивно тому, що на Новий рік в Китаї припадає безліч весіль. Новорічне веселощі тривають 15 днів і закінчуються Святом ліхтарів в повний місяць. Як і скрізь, Новий рік у Китаї - сімейне свято, але китайці вважають своєю сім'єю не тільки нині живуть родичів, а й давно померлих предків, для яких теж готують місце за святковим столом.
Традиційні новорічні подарунки в Китаї - це солодощі, гроші в красивих червоних конвертах і парні предмети, що символізують єдність і гармонію в сім'ї. Два мандарина зазвичай дарують гостям і отримують такий же подарунок у відповідь, тому що «два мандарина» звучить по-китайськи так само, як «золото». Взагалі, для китайців дуже характерно перенесення значення слова на його омоніми (слова з таким же вимовою або написанням). Наприклад, слово «турнепс» також має значення «удача»; «Риба» звучить так само, як і «прибуток», тому новорічну страву з риби прийнято залишати на наступний день, щоб перенести всі прибуткові справи в новий рік. Ні в якому разі не можна дарувати китайцеві щось в кількості 4 штук, так як слово" чотири" співзвучно слову «смерть».
Традиційні страви китайського новорічного столу дуже символічні, але цей символізм часто зрозумілий тільки китайцям. Більшість новорічних страв мають «кармічне» призначення - присвячені божествам або залучають у будинок удачу. Наприклад, суп з галушками і локшиною, популярний на півдні Китаю, символізує довге життя, тому локшину слід їсти цілком, не подрібнюючи. Курча і риба, приготовані цілком, символізують процвітання; качка - вірність; яйця - родючість; апельсини - удачу. Пельмені, в один з яких захована монета, - популярне новорічне блюдо в північній частині Китаю, адже назва пельменів - «цзяоцзи» - звучить так само, як і фраза «проводи старого і зустріч нового».
Рисовий пиріг, який прийнято подавати на новорічний стіл, називається Ніан Гао (няньгао), що означає «щороку вище і вище». У різних областях Китаю існує безліч різновидів цієї страви. Десь він солодкий, тягучий і коричневий, а десь білий, сухий і призначений для додавання в суп. Існує навіть жувальна різновид Ніан Гао. Єдине, що об'єднує ці страви - клейкий рис в рецептурі.
Пекінська качка - одне з найвідоміших у світі китайських страв. Європейцям качка по-пекінськи подобається тим, що в ній немає несподіваних інгредієнтів, як у багатьох традиційних стравах китайської кухні. У кращих ресторанах Китаю пекінська качка подається дуже церемоніально з трьома змінами страв (м'ясо качки з овочами, млинцями і соусом, обсмажене м'ясо з рисом, бульйон). Багато китайців готують спрощений варіант качки для свого новорічного столу. Традиційно качка подається з млинцями, сливовим соусом і зеленою цибулею, зяого рроблять пензлики для змащування соусом млинчиків, а потім з'їдають ці пензлики разом з млинцями.
2016 — 4714 починається 8 лютого, символи: Мавпа, вогонь, червоний.